RECEPTY

HOUBOVÉ BRAMBORÁČKY
500 g čerstvých hub, 500 g nastrouhaných brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, majoránka, trochu kmínu, 6-7 lžic hladké mouky a podle potřeby 2-3 lžíce mléka
POSTUP PŔÍPRAVY: Čerstvé houby nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nastrouhanými bramborami a přidáme ostatní ingredience, mléko a mouku podle potřeby. Pak zamícháme, dáme na pánvičku s olejem (můžete i na sádle) a smažíme. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.

HOUBOVÁ OMÁČKA
Čerstvé houby, cibule, máslo, kmín, hladká mouka, smetana, sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, dusíme, podlijeme, přidáme kmín, sůl, pepř.Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně a omáčku zahustíme.Dochutíme a podáváme s houskovým knedlíkem.

HOUBOVÝ GULÁŠ
Čerstvé houby, velká cibule, mletá sladká paprika, mletý kmín, sůl, olej, hladká mouka
POSTUP PŘÍPRAVY:Houby očistíme, pokrájíme a propláchneme. Nakrájíme cibuli, na oleji ji zpěníme, přisypeme houby, osolíme, přidáme mletou sladkou papriku a mletý kmín, promícháme, zalijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme do změknutí. Mezitím občas promícháme, aby se houby nepřichytávaly ke kastrolu. Zahustíme hladkou moukou, nejlépe rozmíchanou s vodou, promícháme a případně dosolíme. Guláš je výborný s bramboráčky ale je dobrý i s knedlíkem.

HOUBOVÝ KUBA
2 hrsti sušených hub, 2 vejce, 0,5 l mléka, 0,5 l vody, 1 lžička soli, 2 vrchovaté lžíce majoránky, 3 lžíce hrubé krupice, 5-6 stroužků česneku, 10 rohlíků a 2 lžíce oleje
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme houby, zalijeme je vodou a osolíme. Vaříme cca 15 minut. Mezitím si natrháme rohlíky na menší kousky, zalijeme je mlékem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Až se uvaří houby tak je i s vodou přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec přidáme hrubou krupici a opět zamícháme. Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme cca 2 lžíce oleje a nalijeme připravenou směs. Pečeme při 220-250 stupních zhruba 35-45 minut. Po upečení je hubník krásně zlatohnědý. Podává se samotný. Může se podávat horký i studený. Je to u nás místo koláče. Hubník se u nás pekl vždy na Vánoce, ale pro jeho oblibu se dělá celoročně.

HOUBY S CIBULÍ A PÓRKEM
500 g hub, 1 větší pórek, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 1 dl bílého vína, 1 lžíce pálivé omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli a pórek osmažíme na oleji, postupně přidáváme sojovou omáčku, bílé víno, sůl, pálivou omáčku, ocet, cukr. Vše chvilku povaříme a odstavíme. Mezitím si připravíme houby, které nakrájíme na kousky a 5 minut vaříme v osolené vodě. Houby scedíme, smícháme s připravenou směsí, promícháme a necháme alespoň den uležet v lednici.

HERMELÍNOVÉ PLACIČKY S HOUBAMI
400 g hub, 150 g Hermelínu, 50 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, 3 vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený Hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Dobře promícháme, necháme 10 minut odpočinout a podle chuti přidáme česnek. Po zhoustnutí směsi tvoříme malé malé kulaté placičky, které obalíme ve strouhance a usmažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.

HUBNÍK
1 listové těsto, čerstvé houby, 1 střední pórek, lžíce másla, sůl, pepř, 1/2 lžičky celého kmínu, vegeta na dochucení
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené houby podusíme na másle, osolíme, opepříme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a asi 5 minut podusíme. Z listového těsta vyválíme placku, ze které se snažíme udělat čtverce, na které lžící dáváme připravenou náplň z hub a pórku. Uděláme šátečky, dobře uzavřeme a dáme upéct na pečící papír. Jsou moc dobré za tepla i za studena.

PLNĚNÉ OBALOVANÉ ŽAMPIONY
žampiony (lepší jsou větší hlavičky), mleté maso nebo salám, cibule, pepř, sůl, sýr, vegeta, grilovací koření, mouka, strouhanka, vejce
POSTUP PŘÍPRAVY: Žampionům odkrojíme nožičky, oloupeme, vydlabeme a naplníme směsí, kterou si předem připravíme. Obalíme v trojobalu a usmažíme. Můžeme podávat
s kaší nebo bramborem a tatarskou omáčkou.
Směs na plnění:Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso nebo salám, vydlabané vnitřky hub a koření. Osmažíme, necháme zchládnout a nakonec přimícháme sýr.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S HOUBAMI
čerstvé houby, máslo, brambory, listový špenát (může být i mražený), šunka, smetana, sýr, česneková pasta, kmín, pepř, kari,paprika
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Mezitím podusíme houby s trochou kmínu a na másle chvilku podusíme listový špenát. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Pekáček vymažeme máslem, dáme brambory, špenát, houby a nakrájenou šunku. Vše promícháme a zalijeme smetanou, do které jsme přidali koření, trochu česnekové pasty a nastrouhaný sýr. Nakonec zapečeme.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ S HOUBAMI
čerstvé nebo sušené houby, 2 středně velké cibule, 300 g klobásy, sladká paprika, 3 brambory nakrájené na kostičky, vegeta, hladká mouka, sůl, magi, česnek, olej, smetana
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmažíme cibulku, přidáme klobásu a osmažíme. Přidáme sladkou papriku a ihned zalijeme vodou. Do směsi přidáme ostatní přísady a necháme vřít do změknutí brambor. Pak si ve vodě rozmícháme 2 velké lžíce mouky a zahustíme. Můžeme přidat i trochu smetany, guláš je pak jemnější. Na závěr přidáme podle chuti česneku a majoránku. Podáváme s krajíčky chleba.


HOUBOVÉ KARBANÁTKY
450 g hub, 1 lžíce másla, 2 menší vařené brambory, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 vejce, strouhanka, tuk na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby drobně nakrájíme a dusíme na másle doměkka. Přidáme k nim nastrouhané brambory, česnek utřený se solí, pepř a přimícháme žloutky. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalíme v našlehaných bílcích, strouhance a na rozpáleném tuku smažíme do růžova. Podáváme s bramborovou kaší nebo jen tak s chlebem a hořčicí.

HOUBOVÁ PAŠTIKA
1 kg čerstvých hub,500 g bůčku, 3 papriky (žlutá,červená,zelená), 3 cibule, 2 lžíce vegety, 2 vejce, sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce vložíme houby, na plátky nakrájený bůček, očištěné a na čtvrtky nakrájené papriky, cibuli nakrájenou na kolečka, vegetu, sůl, pepř a hodinu necháme vařit. Po uvaření to slijeme, rozemeleme a přidáme natvrdo uvařená vejce. Dáme to do skleniček a ještě to necháme cca 30 minut povařit.

HOUBOVÝ SALÁT
1,8 kg čerstvých hub, 60 dkg cibule, 500 g paprik, 15 dkg cukru, 1 malý protlak, 1 kečup, 250 ml oleje
Nálev:1 dl vody, 2 dl octa,3 hřebíčky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 3 dkg soli. Vše povaříme. Ocet dáváme až na konec.
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme a vaříme 1/2 hodiny. Přecedíme a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou zeleninu, svařený nálev a vše promícháme. Naléváme do sklenic a v páře vaříme 45 minut.


HOUBOVÉ KARBANÁTKY
Čerstvé nebo mražené houby, mleté maso, sůl, pepř, česnek, kmín, majoránka, vejce, strouhanka, cibule
POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme si směs na karbanátky a přidáme do nich na cibulce podušené houby. Vše promícháme, můžeme ještě obalit ve strouhance a usmažíme na oleji.

ČÍNA Z HUB
čerstvé houby, cibule, olej, rajčata, paprika, salám nebo zbytky pečeného masa, sůl, pepř, hořčice, sladká paprika, kari koření, sojová omáčka, solamyl, pórek, syrové zelí
POSTUP PŘÍPRAVY: Tři větší cibule podusíme na tuku. Přidáme asi 40 dkg povařených hub, 4 oloupaná rajčata, 3 papriky nakrájené na kostičky, 20 dkg měkkého salámu nebo masa, sůl, pepř, 1/2 lžičky hořčice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky kari koření. Vše asi 20 minut dusíme, pak přidáme trochu nakrájeného pórku a trochu pokrájeného syrového zelí. Na závěr dochutíme sojovou omáčkou ve které rozmícháme trochu solamylu na zahuštění. Jako přílohu můžeme podávat topinky, toasty nebo rýži.

HOUBOVÉ KROKETY
500 g čerstvých hub, 2 rohlíky, 200 ml mléka, 50 g másla, 1 cibule, 2 vejce, 30 g krupice, strouhanka, hladká mouka, pepř, sůl, olej, 1 lžíce sekané petrželky
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Přidáme očištěné houby nakrájené na kousky a podusíme. Rohlíky nakrájíme na kousky a zalijeme mlékem. Houby podusíme a pomeleme, přidáme rozmočené rohlíky a vejce. Směs osolíme a opepříme a dobře promícháme. Přidáme nasekanou petrželku, krupici a tolik strouhanky, aby vznikla polotuhá hmota. Z hmoty vytvarujeme válečky a obalíme je v trojobalu. Válečky usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s bramborem a tatarkou.

KRKONOŠSKÉ HOUBOVÉ HALUŠKY
25 dkg hub, 1 vejce, 60 dkg brambor, 2 dkg mouky, 1 malá cibule, 15 dkg sádla, kmín, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhané brambory smícháme s drobně pokrájenými podušenými houbami, osolíme, přidáme mouku, vejce, drcený kmín a pomletou cibuli. Lžící vykrajujeme noky a na pánvi s rozpáleným sádlem opékáme po obou stranách do růžova.Podávají se teplé.

HOUBOVÝ GULÁŠ S ANGLICKOU SLANINOU A CIBULKOU
800 g hub (mražené nebo čerstvé), 1 velká cibule,100 g anglické slaniny, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 4 stroužky česneku, mletá paprika, mletý kmín, majoránka, 3 krajíce chleba z předešlého dne, sůl, mletý pepř
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na větší kusy, cibuli i slaninu na kostičky. V kastrolu rozpálíme olej s máslem. Přidáme cibuli a česnek nakrájený na plátky a osmažíme dozlatova. Přisypeme houby a se slaninou vše dusíme až se voda z hub odpaří. Neustále mícháme. Posypeme paprikou, okořeníme, podlijeme 150 ml vody a dusíme asi 30 minut. Od chleba odkrojíme kůrku a prsty rozemeleme. Přidáme ke guláši, podlijeme 100 ml vody a chléb necháme rozvařit. Osolíme a opepříme.

KUŘECÍ PRSÍČKA SE ŽAMPIONY V LISTOVÉM TĚSTĚ
4 ks kuřecích prsou, 250 g žampionů, 1 cibule, 400 g listového těsta, 80 g anglické slaniny, sůl, pepř, olej, hladká mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí prsa osolíme a opepříme a prudce opečeme z obou stran. Na másle zpěníme pokrájenou cibulu, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř a podusíme.Z listového těsta vyválíme čtverec, na který položíme maso, žampiony, slaninu a zabalíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme péct na 200 stupňů asi 20 minut.

FAZOLOVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY - PIKANTNÍ
2 plechovky červených fazolí, 2 cibule nakrájená na půlkolečka, větší pórek nakrájet šikmo na kolečka, 2-3 stroužky prolisovaného česneku, 4 větší čerstvé žampiony nakrájet na tenké kousky (čerstvý žampion sa spojí se zálivkou, sterilovaný jí nenasákne).
ZÁLIVKA:olivový olej, balzamikový ocet (acetato balsamico) - cca 1 lžíce (nesmí se vynechat), chili omáčka nebo nakrájená feferonka nebo klasická sušená pálivá paprika, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vše smícháme a necháme minimálně 2 hodiny uležet pod pokličkou v ledničce.

HLÍVOVÁ ČESNEČKA
300 g hlív, lžička vepřového sádla, 3 velké syrové brambory, palička česneku, sůl, drcený kmín, majoránka, kostka masoxu
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce vložíme hlívu nakrájenou na větší kousky, na tuku ji podusíme. Zalijeme vývarem z masoxu a přidáme brambory oloupané a nakrájené na kostky. Necháme vařit doměkka. Posolíme, opepříme, přidáme kmín a polovinu stroužků česneku nakrájených na plátky. Před podáváním polévky druhou část česneku prolisujeme. Ozdobíme zelenou natí. Podáváme s pečivem.

HLÍVA NA DIVOKO
350 g hlívy, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, lžička 8% octa, sůl, tymián, 125 ml. vody, cukr
POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku podusíme cibulku a přidáme nadrobno nasekanou hlívu, sůl a chvíli podusíme. Poté přidáme jemně nakrájenou zeleninu a koření. Dusíme za potřebného podlévání vodou až je vše měkké. Vydusíme na tuk, přidáme mouku, vodu a případně dochutíme kořením. Přidáme ocet a cukr. Podáváme s houskovým knedlíkem.